Τι είναι Αυθαίρετο

Αυθαίρετο (Ορισμός): Ένα κτίριο που έχει κατασκευαστεί χωρίς έκδοση Οικοδομικής Άδειας ή μέρος κτιρίου που έχει κατασκευαστεί καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας.

 

Ένα αυθαίρετο,  εφ' όσον δεν έχει γίνει για αυτό καταγγελία από πολίτη ή υπάλληλο της πολεοδομίας, είναι ανύπαρκτο για την πολιτεία. Ο ιδιοκτήτης πέρα από την προσωρινή χρήση του δεν έχει άλλα εμπράγματα δικαιώματα πάνω στην ιδιοκτησία του.

Το αυθαίρετο δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, να γίνει αντικείμενο γονικής παροχής, και να υποθηκευτεί ή να προσημειωθεί για δάνειο. Αν γίνει απόπειρα να γίνει συμβολαιογραφική πράξη υπάρχει κίνδυνος αυτή να ακυρωθεί και να επιβληθούν κυρώσεις στο συμβολαιογράφο και στο μηχανικό που συντάσσει τα συνημμένα σχέδια.

Το ακίνητο δεν μπορεί να διατηρηθεί ή να επισκευαστεί με νόμιμο τρόπο (άδεια μικρής κλίμακας), ούτε να αποκτήσει βασικές παροχές όπως πχ τη σύνδεση με τα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης. Εάν έχει ήδη αποκτήσει σύνδεση με τα δίκτυα αυτή δεν είναι διασφαλισμένη και μπορεί να διακοπεί από την πολιτεία ανά πάσα στιγμή.

Τι ίσχυε για τα αυθαίρετα μέχρι σήμερα:
Τα ισχύοντα μέχρι σήμερα πρόστιμα αυθαιρέτων είναι εξουθενωτικά. Το πρόστιμο για αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά το 2003 ισοδυναμεί με 2,5 φορές την αντικειμενική αξία του (για συνέχιση διατήρησης του για μία τετραετία) και αυξάνεται κατά ½ της αντικειμενικής αξίας του χώρου ετησίως. Για παλαιότερα αυθαίρετα τα πρόστιμα ήταν αρκετά χαμηλότερα: 30% της αντικειμενικής αξίας του χώρου εφάπαξ συν 5% ετησίως.

Το κράτος στην παρούσα συγκυρία έχει μεγάλη και άμεση ανάγκη για χρήμα, οι νέες πιθανές πηγές εσόδων είναι ελάχιστες, και γνωρίζει την ύπαρξη ενός εκατομμυρίου αυθαιρέτων (μπορεί και περισσότερα) που μπορούν να αποφέρουν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ με μικρό πολιτικό κόστος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με κάποια μικρή ή μεγαλύτερη αυθαιρεσία είναι πολλοί και θα σπεύσουν να εξασφαλίσουν την διατήρηση της ακίνητης περιουσίας τους μέσω της επερχόμενης διαδικασίας τακτοποίησης.

Σε ότι αφορά τον εντοπισμό των αυθαιρέτων, πέραν των τακτικών ελέγχων που θα γίνονται συστηματικά, θα διευκολύνεται από σύγκριση των αδειών με λογαριασμούς της ΔΕΗ, από τις υποχρεωτικές για πώληση ή μίσθωση ακινήτου εκθέσεις των ενεργειακών επιθεωρητών, και από την ερμηνεία δορυφορικών φωτογραφιών. Εάν το σύστημα είσπραξης καταστεί μη αποτελεσματικό, θα επιστρατευτούν μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό όπου επιστρατεύονται ιδιώτες που λειτουργούν με προμήθεια επί του επιδιωκόμενου φοροεισπρακτικού εσόδου.

Εμπιστευτείτε το γραφείο μας για την επιτυχή Τακτοποίηση του ακινήτου σας