Παράταση προθεσμίας και μειώσεις προστίμων για τα αυθαίρετα

Δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο αναφέρουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας νέας δίμηνης παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Ταυτοχρόνως εξετάζονται μειώσεις των προστίμων, σε ειδικές περιπτώσεις ή να ισχύσουν περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή τους.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωσταντίνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο είναι δεκτικό σε διορθωτικές κινήσεις που θα διευκολύνουν τους πολίτες.
Επίσης ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει περιπτώσεις όμορων περιοχών στις οποίες παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στο ύψος του ειδικού προστίμου.
Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος, παραμένει όπως υπάρχει δέσμευση και στο μεσοπρόθεσμο να εισπραχθεί από τα αυθαίρετα περίπου 1 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας.
Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν εισπραχθεί περίπου 78 εκ. ευρώ.
Πράγμα που δείχνει κυρίως την οικονομική αδυναμία, των πολιτών να υπαχθούν στη ρύθμιση, που προσφέρει τακτοποίηση του αυθαιρέτου, εξαίρεση από τη κατεδάφιση και δυνατότητα μεταβίβασης.
Στο μεταξύ, στα δημοσιεύματα του Τύπου καταγράφεται ότι «σημαντικά προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν τις επόμενες ημέρες στη διεκπεραίωση των αιτήσεων αυθαιρέτων, καθώς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και οι διπλωματούχοι μηχανικοί ετοιμάζονται να επεκτείνουν τις κινητοποιήσεις τους.
Σε αυτή την περίπτωση η τακτοποίηση αυθαιρέτων ουσιαστικά θα παγώσει, καθώς η υποβολή και διεκπεραίωση των αιτήσεων γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του TEE από τους μηχανικούς».