Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι εξετάζεται παράταση της προθεσμίας

Η έκδοση της οικοδομικής άδειας, όπου αυτό μπορεί να γίνει είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει μεταβίβαση ακινήτου μαζί με την υπεύθυνη δήλωση τού ιδιοκτήτη και τη βεβαίωση τού μηχανικού.

Δυο εβδομάδες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης τακτοποίησης των αυθαιρέτων το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε χθες σε νέο πακέτο διευκρινήσεων -το έκτο κατά σειρά από την ανακοίνωση τού νόμου για τα αυθαίρετα.

Κύκλοι τού υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για τα αυθαίρετα, όπως ακριβώς έγινε και για τους ημιυπαιθριους. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί γύρω στις 62.923 αιτήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου πρέπει να έχει καταβληθεί η πρώτη δόση των προστίμων.

Στο νέο πακέτο διευκρινίσεων που εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα αναφέρεται ακόμη ότι, σε περιπτώσεις υπερβάσεις ύψους νομίμων κτιρίων -ή τμημάτων τους- στις οποίες δεν συντρέχει υπέρ- βαση δόμησης, το πρόστιμο υπολογίζεται χωρίς να πολλαπλασιάζεται ο συντελεστής της υπέρβασης δόμησης αλλά ο συντελεστής 0,20 -για υπερβάσεις έως 20%-. Και ο συντελεστής 0,40 για υπερβάσεις μεγαλύτερες τού επιτρεπόμενου ύψους.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι δεν απαιτείται τοπογραφικό εξαρτημένο από το Εθνικό Γεωγραφικό Σύστημα Χαρτών για τα κτίρια με οικοδο- μική άδεια. Αυτό υποβάλλεται μονό σε περιπτώσεις που δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια  -ή δεν μπορεί να βρεθεί-  αλλά και σε κάθε περίπτωση κτισίματος ή κατασκευής στις εκτός σχεδίου περιοχές και σε οικισμούς χωρίς σχέδιο.

Στην ερώτηση αν υπολογίζονται με αναλυτικό προϋπολογισμό -στην περίπτωση που δεν υπάρχει οικοδομική άδεια- εκτός από την επιφάνεια των κλειστών χώρων και οι ανοιχτοί ημιυπαιθριοι, οι εξώστες, η περιτοίχιση, ο βόθρος και ο πλακοστρώσεις από το ΥΠΕΚΑ απαντούν: Το πρόστιμο στην επιφάνεια των κλειστών χώρων υπολογίζεται με αυξητικό συντελεστή 2. Οι ημιυπαιθριοι χώροι υπολογίζονται με αναλυτικό προϋπολογισμό και οι υπόλοιπες κατασκευές δεν θεωρούνται αυθαίρετες εφόσον δεν παραβιάζονται οι σχετικές διατάξεις, ενώ τα καθ' υπέρβαση τμήματα υπολογίζονται με αναλυτικό προϋπολογισμό.

πηγή: NEWSLETTER ΤΕΕ