ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΙΣΧΥ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ


"Τρέχουν" από χθες οι προθεσμίες για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων καθώς δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος 4014 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων και τη ρύθμιση αυθαιρέτων.
Μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται η έκδοση σειράς αποφάσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καθορισμό του τρόπου είσπραξης του ειδικού προστίμου
διατήρησης και του παραβόλου, για τον αριθμό των δόσεων, για τη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη βεβαίωση του μηχανικού που θα συνοδεύουν τις δικαιοπραξίες των ακινήτων όπως και για τον καθορισμό των ποινών σε όλους όσοι εμπλέκονται στις δικαιοπραξίες και δεν τηρούν τις προβλέψεις του νόμου. Ο χρόνος πιέζει καθώς τα δικαιολογητικά για την τακτοποίηση πρέπει να υποβληθούν στο διάστημα από 1 Οκτωβρίου 2011 μέχρι 30 Νοεμβρίου 2011.
Με τη δημοσίευση του νόμου εξάλλου, σοβαρές αλλαγές επέρχονται στις μεταβιβάσεις των ακινήτων, κάτι που θα "παγώσει" την αγορά. Καταρχήν σε κάθε συμβόλαιο για αγορά, πώληση, δωρεά, γονική παροχή, σύσταση υποθήκης, δουλείας ακινήτου, πρέπει να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση του μηχανικού, πως στο υπόψη ακίνητο δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές. Οι εμπλεκόμενοι στις δικαιοπραξίες δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μεσίτες κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα αν δεν τηρήσουν την ανωτέρω πρόβλεψη.
Σε ό,τι αφορά στα αυθαίρετα που δεν θα τακτοποιηθούν, αυτά μένουν οριστικά εκτός συναλλαγών.

πηγή: Έθνος